Sunday, April 19, 2009

BERSETUJULAH DENGAN DIA

Seperti yang tersiar semalam saat majlis ramah mesra bersama penduduk Pekan, telah berucaplah Perdana Menteri kita YAB Dato Seri Haji Mohd Najib dengan katanya

" rakyat kita hari ini telah semakin bijak disebabkan dasar-dasar yang telah kita ( kerajaan BN ) tetapkan "

Anda rasanya telah mendengar kata-kata ini kerana ia telah diulang siar beberapa kali di televisyen dan anda juga memahaminya. Adakah anda bersetuju dengan kenyataan ini ?...
Hakikatnya, saya termasuk salah seorang rakyat Malaysia yang cukup bersetuju dan terharu dengan kenyataan pemimpin saya ini di atas jasa baik yang telah ditaburkan.

Jangan cepat melatah dan jangan juga cepat menghukum. mari sebelum itu kita hayati bersama apa yang dimaksudkan kebijakkan itu.

1. Bahasa Melayu
Semakin ia dipinggirkan oleh kerajaan, semakin kita sedar akan kepentingannya. Tanpa tekanan itu (dasar-dasar tersebut), rasanya tak ramai akan sedar kedudukan sebuah bahasa ibunda kepada bangsanya. Hari ini ramai yang mula memperjuangkannya semula tanpa meletakkan tanggungjawab itu seperti sebelum ini semata-mata ke atas pundak ahli bahasa.

2. Konsep Pengasingan Kuasa
Bagi pelajar-pelajar aliran undang-undang, ia bukan satu benda yang asing. Namun bagi rakyat Malaysia yang lain seperti kami, kami baru tahu rupanya Malaysia antara negara yang mengamalkan konsep ini. ( kuasa legislatif, kuasa eksekutif, kuasa kehakiman). Jikalau tanpa dasar mereka (kerajaan BN) yang sekarang ini bermain-main dengan konsep pengasingan tersebut seperti di Perak, nescaya kami akan terus buta huruf tentangnya.

3. Ketuanan Melayu
Selama ini hanya terdengar slogan perpaduan rakyat Malaysia yang bersatu padu tanpa mengira kaum sehingga telinga lali mendengarnya tetapi perhatian tidak diberi. Tapi dengan laungan-laungan ketuanan melayu yang kedengaran kini (dasar-dasar tersebut), barulah kami mampu bezakan antara dua, mana satu yang paling utama.

4. Kepentingan Kertas Undi
Peratus mereka yang keluar mengundi semakin meningkat. Protes di jalanan akan ditangkap. Peluang di media perjelas kebenaran terus dipinggir. Jadi kita semakin sedar akan kepentingan kertas undi. Jika tidak ada penangkapan atau peminggiran (dasar-dasar itu), kita akan terus bersikap harap-mengharap dalam mengundi. Hari ini kita semkain bijak.

5. One Malaysia
Dengan slogan baru yang dianggap mereka pembersih imej diri itu, kita semakin yakin siapakah di kalangan kita sebenarnya yang bermain dengan isu perkauman. Jadi, kita akan terus merangka dan merancang agar tidak terjebak dalam isu tersebut kerana keyakina tadi. Apakah yang mendorong kita?.... Tak lain tak bukan tentulah dasar-dasar tersebut.

6. Kebenaran Islam
Sebuah agama yang menyebar kasih sayang di kalangan umat manusia. Dulu diragui dan ditakuti, kini diyakini dan dihayati hatta di kalangan orang bukan muslim. Faktor pembantu tentulah dari dasar-dasar mereka yang selama ini menganggap agama Islam itu bahan permainan bagi mencapai matlamat.

KITA SEMAKIN SEDAR

Dari apa yang saya senaraikan, tentu kengkawan akan berkata " betul jugak". Semua itu berlaku tanpa kita sedari. Tanpa dasar-dasar mereka, kita akan terus seperti katak di bawah tempurung. jahil tentang situasi negara sendiri. Kini kita semkain bijak. Jadi, bersetujulah dengan perkataan pemimpin kita itu.

2 comments:

Mak Su said...

hhhmmmmmm

Bunga Rampai said...

Salam,

Lihat dan fikir. Melihat dan memikirkan. DIA Lebih Melihat, Amat Mengetahui.