Wednesday, September 2, 2009

Sabar....... sabar........

Firman Allah Taala:

“Maka bersabarlah (wahai Muhammad) dengan bentuk kesabaran yang sebaik-baiknya”
Al-maa’rij : 5Sabar adalah benteng kukuh yang tidak dapat dikepung tentera, tidak dapat dimasuki musuh dan sabar adalah benteng kuat yang tidak dapat ditembusi panah. Sabar adalah mujahadah melawan rasa putus asa, kegagalan dan musibah.

Sabar adalah genggaman atas bara, menutupi kelukaan, menyembunyikan musibah dan mengawal hawa nafsu. Sabar adalah bekalan yang tidak habis, pertolongan yang tidak kering dan sahabat yang tidak pernah jemu.

Hadapilah segala urusan dan musibah dengan senyuman.

Adakalanya terjadi kesabaran akan tetapi ia tidak indah kerana tuannya tidak menyembunyikan perkataan, tidak merahsiakan keluhan dan tidak meninggalkan celaan.

Kesabaran yang tidak indah adalah menanggung bersama rintihan, ketabahan bersama kepura-puraan, penerimaan tanpa keteguhan hati.

Akan tetapi kesabaran yang baik ialah menanggung musibah dengan diam, menerima musibah dengan tenang dan menyambutnya dengan keredhaan.

Sabar daripada iman ibarat kepala daripada tubuh. Maka sesiapa yang tidak punya kepala tidak adalah tubuh baginya dan sesiapa yang tidak bersabar maka tiadalah iman baginya.

Maksiat tidak dapat dilawan melainkan dengan kesabaran agar ia tidak melemahkan diri dan hati lalu terjadi maksiat itu. Maka dengan sabar, maksiat tidak menemui jalan masuk ke hati. Keburukan tabiat tidak mendapat petunjuk, bahkan maksiat itu kembali ke tempat di mana ia datang lalu syaitannya yang derhaka tewas dan iblisnya yang keras kepala terusir.

Musibah tidak akan dapat dihadapi melainkan dengan sabar untuk meringankan tekanannya. Apabila tiada kesabaran maka musibah itu menjadi dua dan diri akan bergoncang. Apabila terhasil kesabaran, pahala diperolehi dan dada menjadi lapang. Pada tika itu, kerugian bertukar keuntungan, kekalahan menjadi kemenangan dan kesedihan menjadi kegembiraan.

Firman Allah Taala kepada NabiNYA sebagai pedoman :

“ Maka bersabarlah Engkau sebagaimana sabarnya rasul-rasul Ulul Azmi (yang mempunyai keazaman dan ketabahan hati) dari kalangan rasul-rasul yang terdahulu”.
Al-ahqaf : 35

-Petikan dari buku Taman – Taman Yang Indah ( Dr. ‘Aidh Abdullah Al-Qarni )

1 comment:

Bunga Rampai said...

Salam,

... kesabaran yang baik ialah menanggung musibah dengan diam, menerima musibah dengan tenang dan menyambutnya dengan keredhaan.

Terima kasih kata-kata ini yang meredup hati.