Monday, February 22, 2010

MANFAAT ITU MANFAAT

Dalam kesibukan kerja semingggu ini, semalam dapat juga aku mencuri sedikit masa pergi menziarahi Muhammad -anak murid- yang ditimpa musibah jalanraya. Walaupun telah dimaklumkan sejak seminggu lalu, baru semalam berpeluang. Alhamdulillah….

“Ana redha dengan apa yang terjadi, mungkin ini sebagai kafarah kepada dosa-dosa ana”, katanya.

Satu ayat ini cukup melegakan hati. Mungkin inilah anak kunci jawapan kepada persoalan yang timbul di hati aku sepanjang berbual dengannya, “mengapa dia nampak relaks aje yea, tak mengeluh apatah lagi untuk menyalahkan takdir diri”.

Yang pasti ayat itu bukanlah ayat sia-sia yang keluar dari mulut sekadar pelengkap perbualan. Atau sebagai bahan kosmetik bagi menambah rancak perbualan. Atau sebagai alat memohon simpati bagi mengalihkan perhatian kami yang menziarahinya.

Aku pasti ayat itu keluar dari hati yang betul-betul memahami ertinya, dari diri yang telah diadun dan dibentuk dengan sifat-sifat muslim sejati.

Sedikit gembira terbit di hati.

“Takkanlah Muhammad akan cakap macam itu”.

Bagi mereka yang mengenalinya, tentu pertanyaan ini akan terkeluar saat ini. Siapa yang tidak kenal Muhammad ?... Di kalangan rakan-rakannya, pelajar-pelajar junior dan guru-gurunya. Dengan perangainya dan apa yang telah ia lakukan sebelum ini, seolah-olah ayat itu mustahil untuk diucapkannya.

Percayalah. Sebenarnya aku telah belajar sesuatu yang berharga dari ayat yang diucapkannya itu khususnya bagi jiwa seorang pendidik.

Pokok mangga misalannya, sekurang-kurangnya 4-5 tahun kita perlu menunggu dari mula kita menanam benihnya hinggalah kita memetik buahnya. GEMBIRA dan gembira saat kita memetik buahnya bila dikenang usaha dan jerih-perih kita menjaga dan menyiramnya. Sebaliknya kita akan cukup KECEWA jika pokok itu tidak berbuah.

Cuma…. bukankah kita boleh BERPUAS HATI ketika bayangan pokok itu menjadi tempat teduhan dari terik mentari ?. Atau kehijauan daunnya mencantikkan lagi pemandangan halaman rumah ?.

-manfaat itu walau sekecil cuma tetap ia bernama manfaat, maka hargailah……

No comments: