Monday, April 26, 2010

MEREKA TERUS MEMUJUKPelajar itu mengeluh :

Kenapa kami tiap hari perlu pergi ke sekolah yea ?... Kalau tak mahu pergi nanti kena marah, tak pun kena berleter sepanjang hari. Tak boleh ke belajar aje kat rumah ?... kan senang. Tak payah bersusah-payah ulang-alik naik bas. Entah-entah pakcik bas tu pun dah boring tengok muka kami.

Guru memujuk :

Betuk juga, mengapalah mak kamu sibuk-sibuk pergi ke pasar beli ikan dan sayuran untuk lauk makanan malam nanti. Bukankah memenatkan diri sahaja ?... Masak dan makan ajelah apa yang ada dalam peti ais rumah tu. Taklah mengadu letih. Kita juga nanti nak kena urut kaki dia.

Masih mengeluh :

Pergi sekolah pun bukan ada ape. Dok belajar benda yang sama je sepanjang tahun. Dari dulu 123….. abc…… tak ubah-ubah. Camne tak boring ?... Berkedut anak telinga ni mendengar. Ubahla sikit, barulah kami bersemangat nak datang sekolah.

Masih memujuk :

Minum air lagi hari ni. Tiap-tiap hari air. Naik loya tekak ni telan air. Tak boleh ke air ni kita tukar ke benda lain pulak ke ?.. Yang penting hilangkan haus. Tukar dengan cuka ke, tak pun minyak tanah, cat pun boleh tahan jugak. Haus…… haus…..

Mereka bertanya :

Aku tengok kita aje yang sibuk-sibuk belajar. Lepas 1 pelajaran, masuk ke pelajaran lain pula. Dahla belajar dari pagi. Boleh pecah kepala kalau camni sepanjang tahun. Belajar kat kelas, pastu buat latihan, kerja rumah lagi, tak siap kena marah. Kata kita yang malas. Guru-guru goyang kaki. Mengajar 2-3 minit, rehat punyalah lama. Cuba kita tukar tempat, kan adil.

Cuba menjawab :

Isyh… isyh…isyh….. anak-anak aku ni. Makan tidur aje kerja mereka. Makan, tidur, main lepas tu tidur semula. Mudahnya hidup mereka. Tak pernah tahu punya payahnya kami bekerja kat luar sana untuk sara mereka. Nasib baiklah mereka masih kecil, kalau tak nak juga aku marahkan mereka.Mula memberontak :

Ni satu lagi, disiplin…… disiplin……. disiplin. Kena pakai baju seragam, berkasut, rambut kena cukup inci, panjang sikit kena potong, banyak bendalah sangat yang nak kena ikut. Melawan sikit kena marah, tak pun kena denda, lebih teruk bila nama masuk dalam buku rekod. Ingat kami ni ape ?....

Guru terus memujuk :

Ala….. benda kecil je tu. Takpe….. takpe….. Nanti kita sama-sama jumpa PIBGN (Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional), minta mereka buat satu memorandum kepada PM tuntut Negara Malaysia bubarkan semua perlembagaan Negara. Betul kan ?..... Menyusahkan kita sahaja. Tak hargai langsung hak kebebasan manusia.

2 comments:

Bunga Rampai said...

Salam,

Keluhan menunjukkan rasa tidak puas hati dan bosan.

Bertanya menunjukkan otak berfikir.

Memberontak menunjukkan keingkaran terhadap sesuatu.

Memujuk amat perlu untuk mengembalikan ketenangan. Memujuk dapat mendidik yang dipujuk untuk bersyukur. Yang memujuk dapat meningkatkan kesabaran diri.

Sekadar pandangan peribadi :)

CerminDiri said...

salam kehidupan,

sekurang2nya cermin belajar sesuatu dari pandangan itu.