Thursday, June 7, 2007

TENTANG AIR….

Bila malam mula menjengahkan diri, air di pili mula mengecil, makin mengecil dan kemudiannya terus terputus. Terpaksalah di waktu malam bergantung harap dengan air di tangki. Harap-harap banyak boleh bertahan sehingga ke pagi.
Begitulah perihal rumah sewa cermin sekarang. Mungkin ini disebabkan proses pencatuan air yang dilakukan oleh kerajaan sini bagi memastikan semua rakyatnya mendapat air bersih setiap hari. Maklumlah sekarang adalah musim panas dan purata penurunan hujan amat sedikit sekali bahkan kadang-kadang hampir tiada.
Aduh………..setakat merungut sahaja tidak jadi. Selepas ini, perlulah sentiasa beringat tentang nikmat air dan kepentingannya.

Teringat satu kisah bagaimana seorang ahli ilmu memperingatkan rajanya tentang sekejapnya nikmat di dunia ini dengan menggunakan perumpamaan air.

Ahli ilmu : Cuba tuanku bayangkan, tuanku seorang diri dalam keadaan kehausan yang amat sangat berada di tengah-tengah padang pasir yang terbentang luas. Tidak tahu mana hujungnya dan mana pangkalnya. Tanpa ada sebarang bekalan makanan dan minuman. Jikalaulah pada waktu itu seorang rakyat tuanku datang dengan separuh air di dalam botol untuk diberikan dengan syarat pertukarannya setengah daripada harta benda tuanku, adakah tuanku akan menerimanya?.....

Raja : Sudah pasti beta akan menerima.

Ahli ilmu : Bagaimana pula jikalaulah setelah itu tuanku terasa ingin membuang air kecil tetapi tidak dapat melakukannya akibat sesuatu perkara dan datang rakyat tuanku itu sekali lagi menawarkan bantuan menyelesaikan masalah tuanku dengan syarat pertukarannya sebahagian baki harta milik tuanku, adakah tuanku akan menerimanya?.

Raja : Bagi beta kesihatan lebih diutamakan dalam mentadbir. Tawaran itu beta akan terimanya.

Ahli ilmu : Begitulah sebenarnya perumpamaan nikmat dunia ini. Dengan beberapa detik sahaja, ia boleh berpindah tangan, malah boleh hilang daripada penguasaan kita. Jadi, atas sebab apakah yang boleh tuanku berbangga dengan perkara yang seberapa detik itu?.

Fikir-fikirkanlah………

1 comment:

Kurma2Biji said...

ni macam cerita waktu mak aku nak bagi aku tidur jaaa... dulu2.
memang elok difikirkan...