Thursday, June 25, 2009

JALAN BERLUBANGDalam perjalanan ke sekolah pagi semalam, terserempak lagi dengan kes kemalangan jalanraya. Habis hancur remuk bahagian belakang kereta proton saga tu. Seolah-olah macam tiada bonet pun kereta itu. Yang melanggarnya dari arah belakang sebuah kenderaan pacuan empat roda. Setakat risik-risik cerita, tiada kematian yang dikhabarkan. Alhamdulillah…..

Mengikut andaian cermin, mungkin pacuan empat roda itu memecut laju. Lalu melanggar bahagian belakang kereta proton tersebut yang tetiba brek mengejut. Jalan pula menuruni bukit. Itu sekadar andaian. Kemungkinan itu boleh terjadi melihatkan kepada kedudukan kereta dan keadaannya. Tak terniat la pula untuk berhenti bertanya “bagaimana?..... apa cerita?.....” kerana mengejar masa.

Itupun hati sedikit seram sejuk. Nasib baik tak berlaku depan mata, kalau tak fobia jugak la nak menggunakan jalanraya pagi tu. (telefon pengetua minta cutila jawapannya……). Itu satu hal. Sambil meneruskan perjalanan pagi tu, diri bertanya sendirian. “Lepas ni kemalangan jenis apa pula yang akan dilihat. Lebih teruk lagikah atau sebaliknya?....”

Bukan meminta, cuma mempersoalkan. Seolah-olah jaminan keselamatan bagi pengguna jalanraya semacam tiada. Tadi kes kereta langgar kereta. Camne pula kalau kes kereta langgar motor ke…… tu yang dok risau ni. Malah sejak mendai pengguna jalanraya ni, boleh kata purata sebulan sekali pasti akan terlihat kes kemalangan. Paling teruk setakat ni kes bila motor dihimpit sebuah lori besar di lebuhraya lalu mengakibatkan kematian si penunggang motor tersebut. Ngerinya…… (dahla cermin hanya penunggang sang kapcai).

Siapa yang patut dituding jari?...... bukan menyalahkan, cuma mempersoalkan.Bagi cermin, setakat yang ada dalam kepala lani ada beberapa faktor yang menyumbang (kes kemalangan )……1. Sikap pemandu
Paling sakit hati bila ada rakan jalanan kita ( penunggang @ pemandu) yang berlagak seolah-olah dialah juara jalanan atau orang panggil sekarang mat rempit. Supp ke sana, supp ke sini. Semua celah dia nak menyelit. Tak taula cikgu mana yang ajar dia.
Habis semua peraturan jalan dia rempuh. Dari lampu isyarat hingga ke garisan kuning. Selagi itu namanya peraturan jalan, dia akan buat tidak kisah. Dahla macam tu, dia tak kisah aje. Semacam tiada rasa bersalah. Lebih hebat lagi bila dia rasa bangga dengan kebolehannya melanggar peraturan jalanraya.
Jika yang buat itu penunggang motor, penunggang lain dan pemandu kereta lain akan memaki. Kalau yang buat itu pemandu kereta, penunggang pula akan memaki hamun. Saling salah menyalahkan.
Selalunya bila melihat pemanduan yang laju, cermin akan berkata dengan nada positif "isteri dia nak bersalin kot”..”ke dia nak ke tandas rasanya”. Tapi kalau dengan nada negatif “ nak mati, matilah sorang-sorang. Dok ajak orang lain apasal…”.

2. Kerosakan kenderaan
Tetiba aje enjin mati atau brek tak berfungsi atau tayar kekurangan angin akibat pancit dan sebagainya. Fenomena ini berlaku. Lalu dengan kawalan yang kurang cekap mengakibatkan kemalangan. Samada ia diakibatkan oleh pemandu sendiri yang tidak memeriksa terlebih dahulu kenderaanya sebelum digunakan atau melibatkan faktor alam semulajadi. Yang pasti, kebanyakan kes berpunca dari fenomena ini. Sudah secermat mungkin dibawanya kenderaan itu lagak seorang pemandu yang berhemah, tetapi kerana punca yang tak dijangka terbabit juga dengan kemalangan. Pemeriksaan itu perlu, kemahiran juga diperlukan.


3. Jalanraya berlubang
Siapa kata tiada kes kemalangan yang berpunca dari jalan yang rosak, berlubang dan tidak rata?... rasanya kebanyakkan pengguna jalanraya akan bersetuju dengan faktor ini. Akibat mengelak dari lubang di hadapan atau lecak di tengah jalan, hilang kawalan lalu termasuk ke lorong orang, akhirnya mengakibatkan kemalangan.

Siapa susah?... kami juga yang terima padahnya. Tanggungjawab siapa?.... sendiri makan sendirilah yang rasa kenyangnya.

Akhirnya, renung-renung dan fikir-fikirlah.

No comments: